Markaryd

Gäss som skitar ner ska skjutas

1:18 min

Markaryds kommun planerar nu för att skjuta ett stort antal kanadagäss som håller till inne i Markaryd. Anledningen är att gässen blivit till en sanitär olägenhet, inte minst vid äldreboendet Sjögården.

– Framförallt har man haft problem med avföring från gässen och det har varit ett ökat antal klagomål på detta, säger Lennart Hägelmark, teknisk chef i Markaryd.

Men är problemen verkligen så stora att ni måste ta till skyddsjakt?
– Det är den bedömningen som vi har gjort.

Det är framförallt vid campingen, äldreboendet Sjögården och vårdcentralen som man har problem med kanadagässen. De vandrar upp från sjön i stora skaror och lämnar högar med korvar efter sig på gräsmattor, gångvägar och parkeringar.

Gäss har det alltid funnits här, men nu är de så många att kommunen alltså beslutat om skyddsjakt. Något man aldrig gjort tidigare.

– Det har inte förekommit tidigare, nej.

Hur många gäss som kommer att skjutas i sommar vet man inte än, men kommer det lika många gäss i år som förra året handlar det om runt 60 stycken enligt Lennart Hägelmark. Under våren nu kommer man också att picka ägg för att hålla nere antalet gäss.

Finns det inte en risk att det ändå är lika många gäss tillbaka här nästa år igen?
– Vi bedömer att den risken är ganska liten för de söker ju upp sina gamla häckningsplatser, så det tror vi inte, säger Lennart Hägelmark.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se