VÄXJÖ

Fd förvaltningschef får kritik av JO

1:39 min

Den förre förvaltningschefen i Växjö, Tomas Berglund, kritiseras av Justitieombudsmannen för hans hantering av protesterna som kom från personalen mot att städningen på skolorna skulle ut på entreprenad förra våren.

Fackförbundet Kommunal la ut protestlisor på skolorna och det var i samband med det som förvaltningschefen Tomas Berglund agerade.

Han skrev instruktioner, avsedda för rektorerna på interwebben, om hur listorna och protesterna skulle hanteras.  Han skrev bland annat ”det är viktigt att den som skriver på själv funderar på sitt uppdrag” och "det får inte heller förekomma någon otillbörlig påverkan på människor för att få underskrifter".

Brevet spreds
Han informerade även fackförbundet om det i ett mail. Men Berglunds interna rektorsbrev, spreds på skolorna och många anställda reagerade; Vad riskerar vi om vi skriver på den här listan egentligen? Får vi inte säga vad vi tycker här?

Berglunds agerade har uppfattats av många som ett hot om repressalier och en kränkning av anställdas rätt till yttrandefrihet, ansåg Bernt Sjöström före detta socialdemokratiskt landstingsråd och anmälde Berglund till JO.

Formuleringen var otydlig
JO har nu efter nästan ett år fattat beslut. Berglund och Växjö kommun får kritik. Hans avsikt var inte att begränsa yttrandefriheten, anser JO, men det han skrev var så otydligt att det är helt förståeligt att anställda kunde tro att de riskerade repressalier om de skrev på listan.

Tomas Berglund, som nu är pensionär, säger i en kommentar att han lagt det här bakom sig och bara kan konsterara att han kritiseras. Han säger också att han fortfarande inte anser att han gjort fel, utan att det han skrev misstolkades.

Patrick Svensson ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden säger att JO:s beslut var väntat.
– Ja, kritiken är lätt att förstå, för den kan uppfattas som otydlig. Det är alltid viktigt att tänka igenom hur man formulerar sig och ibland är det viktigt att skriva två, tre meningar istället för bara en.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se