Kronoberg

Studenter får gratis alkoholpistoler

1:42 min

En shotpistol att hälla alkohol i för att spruta i munnen. Det är något som flera blivande studenter nu fått på köpet när de beställt paket med studentmössa från vissa leverantörer.

– Det förmedlar ju en stark bild av alkoholen att man måste festa och bli redlös. Det är till och med dödskallar på förpackningen, säger Viktor Orstadius Fonsati, blivande student och aktiv i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, i Kronoberg och Växjö.

Vad tänkte du när du såg den?
– Jag suckade och tänkte att är det det här studenten ska innebära.

Snart är det dags för sistaårseleverna på gymnasiet att ta studenten. Studentfesterna började redan i höstas och anordnas fram till själva utspringet och balen.

Hälften av de ungdomar födda -92 och -93, som omhändertogs av polisen för fylla i maj och juni månad förra året, togs in just vid dagarna kring studentdagen. När nu blivande studenter beställer sina paket med studentmössa, får de från vissa företag en "alkohol shotgun" med på köpet.

Pistolen fungerar så att man tar bort en behållare och fyller med valfri vätska, sätter tillbaka igen, laddar och trycker av, ungefär som en vattenpistol.

Men det här är att uppmuntra gymnasieeleverna att dricka ännu mer tycker Viktor Orstadius Fonsati.

– Det råder inget tvivel om saken så som den här är marknadsförd. Det är bara något som gynnar fyllan ännu mer och det anser jag är väldigt negativt, säger han.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se