Växjö

Omfattande genomgång av gravstenar gjord

1:30 min

Det stora arbetet med att göra säkerhetskontroller av alla gravstenar i Växjö kommun är snart klart. I arbetet har man gått igenom runt 20 000 gravar och hittat 300 stenar som inte var säkra.

– I Växjö finns 24 kyrkogårdar, så det blir en hel del, säger Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Växjö kommun.

Det var en tragisk olycka i höstas då en 8-årig flicka dog i Bollebygd i Västergötland efter att ha fått en fallande gravsten över sig. Efter det var det många kyrkogårdar som såg över sina gravstenar. Av de ca 20 000 undersökta gravstenarna var det ungefär 300 som inte höll måttet i Växjö kommun. Och även om det var olycka i höstas som har gjort att många har sett över sina gravstenar, så görs det ibland ändå. Men i Växjö var det några år sen sedan sist.

– Tegnérkyrkogården som vi är på idag gjorde vi en kontroll på senast 2007. Då hade man inte tittat på de större monumentala gravvårdarna. Så då gjorde man genomgång och lyfte av dem med hjälp av lastmaskiner. Vid den genomgången dubbade man om ungefär 80 gravvårdar.

Att dubba om innebär att man byter ut det som håller samman de två delarna som en gravsten består av. Förr använde man armeringsjärn som inte var rostskyddade och när de har rostat sönder, blir gravstenarna instabila.

I Växjö har det inte hänt någon olycka som har inneburit att någon person har blivit skadad vad Mats Lindblad kan komma ihåg. Men det är viktigt att alla gravstenar är säkra, för det är tunga grejer vi pratar om.

– Det är åtskilliga ton. En vanlig gravvård som är en kvadrameter stor och tio centimeter tjock väger ungefär 300 kilo, säger Mats Lindblad.

Arbetet med de resterande 50 osäkra gravstenarna som är kvar beräknas vara klart i månadsskiftet maj/juni.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se