Växjö

Glaspjäser klarade sprängningar

1:35 min

I går började Trafikverket spränga vid stationsområdet i Växjö för att ge plats åt fler spår och perronger. En del befarade att glaset på Smålands museum skulle skadas av sprängningarna, men hittills har glaset klarat sig.

Michael Pettersson som är biträdande projektledare för arbetet berättar att man valt att spränga flera små salvor istället för några större eftersom man är så centralt och jobbar.

Det är många hus att ta hänsyn till och framför allt glaset på Smålands museum. Personal på museet har under lång tid arbetat med att säkra glaset och göra vad de kan för att glaset ska hålla genom sprängningarna. Det vi har rapporterat om tidigare.

Trafikverket har placerat ut mätinstrument på flera platser för att mäta vibrationerna och självklart så finns ett mätinstrument inne på museet bland glasen.

– Vid skrivarebostaden hade vi det högsta värdet, 8,05. De andra värdena är så låga så det är ingen fara, säger Percy Holgersson.

Vad visade det på museet?

– 0,08 hade vi där.

Inte värre än ett barnkalas då?

– Nä, det är mycket mindre än ett barnkalas.

Och Michael Pettersson från Trafikverket säger att glaset har klarat sig bra:

– Det är lugnt, vi hade väldigt låga värden när vi sköt första salvan så det ser bra ut för fortsättningen.

Vid 13-tiden på söndagen hade en tredjedel av det berg som är i vägen sprängts bort. Resten sprängs i eftermiddag och i morgon.

Under tiden som sprängningarna pågår kommer all tågtrafik mellan Alvesta och Hovmantorp att ersättas med buss.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se