TIDAHOLM

Sex omkom vid brand i fritidshus

1:11 min

En familj, med två vuxna och två barn, och två andra vuxna omkom när ett fritidshus i närheten av Härja söder om Tidaholm brann ner till grunden, troligen under natten till påskdagen. Grannar upptäckte branden i går förmiddag, men kropparna påträffades inte förrän i går kväll.

– De avlidna är sex danska medborgare. Fyra av dem är folkbokförda i en ort utanför Ängelholm. Det rör sig om fyra vuxna och två barn, säger inre befäl Irene Broberg vid Skövdepolisen.

Vet ni något om orsaken till branden?

– Nej, och den kan tyvärr bli svår att utreda, med tanke på hur nerbrunnet det är.

Hur kan det komma sig att man inte har upptäckt branden förrän huset är helt utbrunnet?

– Det kan man undra. Som jag har förstått det ligger det här huset väldigt ensligt. Det kan ha brunnit under en längre tid utan att någon har märkt det. Det verkar som att det är grannar som har larmat, under morgonen, säger inre befälet Irene Broberg vid Skövdepolisen.

Räddningstjänsten kom fram till villan strax innan klockan 10.30 i går.

– Då fanns bara murstocken kvar, enligt styrkeledaren Perry Malmberg.

– Räddningstjänstens uppgift blev att bara kyla ner det. Vi går inte fram utan kyler ner det för att spara det till den tekniska undersökningen, sa Peter Fasth, yttre befäl på polisen.

Utanför huset står två bilar parkerade, en svenskregistrerad och en danskregistrerad.

Vad som orsakat branden var på söndagseftermiddagen oklart, men det var ett gammalt hus utan vare sig el eller vatten. Enda värmekällorna ska ha varit en vedkamin och en öppen spis.

– Det är två eller tre danska familjer som disponerar huset som fritidshus. Standarden var ganska låg, ingen el och värme bara via öppen spis och vedkamin. Ett svensk rött hus med vita knutar, som danskarna älskar, säger grannen och markägaren Josef Andersson.

I nuläget är branden rubricerad som mordbrand, säger polisen till P4 Skaraborg.

Den tekniska undersökningen är genomförd, men polisen sger till P4 Skaraborg att det tar några dagar att analysera uppgifterna.

Bränder med så här många dödsoffer är ovanliga i Sverige. Senast det inträffade var i juli 2009, då en mamma och hennes fem barn omkom i en brand i Rinkeby i nordvästra Stockholm.