Växjö

Modulboende att vänta för somalier

1:34 min

I Växjö försöker kommunen förgäves få fram bostäder som ska stå redo i augusti, då 400 barn och 100 vuxna från Somalia väntas anhöriginvandra. Det mest troliga alternativet blir tillfälliga modulboenden för de nyanlända.

– Det blir som form av transitboende. Det är det boende de kommer till först när de kommer hit, för att sedan avvakta lediga lägenheter. Bra standard, säger Per Sandberg, förvaltningschef för Arbete och Välfärd i kommunen.

Är det en typ av baracker, eller vad är det för något?

– Baracker tycker jag låter ganska dåligt, det vi egentligen säger är att modulerna kan användas i många olika sammanhang och det är en bra standard, förklarar Per Sandberg.

Fyra eller fem olika modulboenden planerar kommunen att köpa in. Var i Växjö modulboendena ska placeras är oklart.

Kommunen ber också privata hyresvärdar om hjälp med lämpliga lägenheter eller lokaler som kommunen skulle kunna hyra för att lösa bostadsfrågan, den fråga de brottas med mest när de gäller den ökade anhöriginvandringen.

Växjö kommun har frågat flera andra kommuner i länet, till exempel Tingsryd och Alvesta, som har tomma lägenheter, om de ka hyra ut, men intresset har varit svalt, enligt Per Sandberg.

– Jag utgår från att kommunerna är nervösa för att få höga kostnader i form av försörjningsstöd som de här för med sig, tror Per Sandberg och tillägger att hela integrationsfrågan är en jätteutmaning för Växjö kommun.

– Men är vi duktiga och bra på det här så blir det ett stort framgångskoncept för oss. Kan vi lyckas bra med integrationen ger det oss konkurrensfördelar mot andra kommuner, förklarar han.

– Vi behöver arbetskraft, vi behöver nya kompetenser, vi behöver andra kulturinslag. Det är jättepositivt, men det är inte lätt att jobba med integrationsfrågan, det är det inte, säger Per Sandberg.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se