Växjö

Melodifestivalen gav 6 miljoner

1:42 min

Minst sex miljoner kronor mer i form av hotellnätter, restaurangbesök, resor och föreningsintäkter gav helgen med Melodifestivalen i Växjö jämfört med en vanlig helg.

Det enligt en ny utvärdering. Och eftersom kommunen satsade nära en miljon, så var det väl investerade pengar tycker Thomas Karlsson, näringslivschef:

– Ja, hur man än vrider och vänder på det så blir det ju ett överskott. Ett som syns direkt i bokslutet för de företag som varit involverade.

Massmedia
Det är drygt 40 olika aktörer inom det som räknas till besöksnäringen som intervjuats om omsättningen under melodifestivalhelgen. Handeln finns däremot inte med eftersom man där inte vill uppge några mer exakta omsättningssiffror.

Men även det som inte så lätt kan mätas i pengar har varit mycket lyckat, enligt Thomas Karlsson:

– Nämligen det som är kopplat till massmedial uppmärksamhet. Vi hade över 100 journalister här, 400-500 medieinslag på olika sätt, 3,4 miljoner TV-tittare och så vidare. Helt klart är att vi skulle aldrig ha råd att få en sådan exponering av Växjö någon annan gång.

Och att det ska ge fler stora evenemang framöver hoppas Thomas Karlsson.

– Nu har vi kunnat visa upp Vida Arena som en utmärkt evenemangsarena och det ska bli fler evenemang av olika slag framöver.

Sämre för varje år
Jessica Nickel från Växjö säger så här om kommunens miljonsatsning på melodifestivalen:

– Jag tycker själva Melodifestivalen blir sämre för varje år så det är tveksamt med kommunens satsning, men visst, det är kul att festivalen är här. Det är både på gott och ont.

Och så här säger Alexander Midenius från Växjö:

– Det är ju en slant som kommunen satsar, så det är väl inte helt bra. Det är ju skattepengar som kan gå till nödvändigare saker.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se