Kronoberg

Inbrottsvåg i påskhelgen

1:52 min

Under påsken drabbades Kronobergs län av ovanligt många inbrott. Inbrottsvågen som tog fart efter nyår fortsätter. Och polisen hoppas nu på fler tips från allmänheten.

-- I helgen har det varit många inbrott på företag och andra publika lokaler, däremot inte lika många villainbrott, säger Robert Loeffel som är informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

Listan över helgens inbrott är lång och det är just under storhelgerna som tjuvarna har det extra lätt. Många hus står tomma och arbetsplatser står öde.

Kollade 2 000 bilar
I ett försök att bromsa inbrottsvågen på landsbygden kontrollerade polisen i Kalmar, Kronoberg och Blekingen före påsk 2 000 bilar som var på väg till färjelägena i Blekinge. Polisen koncentrerade sig då i huvudsak på de utlandsregistrerade bilarna.

–- Tyvärr hittade vi inga inbrottstjuvar men vi upptäckte mycket annat intressant och även mycket trafikbrott och rattfylleri.

Grep tjuvar
Det är den organiserade brottsligheten som ligger bakom inbrottvågen på landsbygden och för att få fast tjuvarna är polisen beroende av tips från allmänheten.

-– Jag har ett gott exempel från Kalmar län i förra veckan där allmänhet registrerade ett bilnummer på två olika ställen. Och det ledde till att vi vid en färjepassage ut från landet kunde gripa tre misstänkta personer som nu är häktade för flera bostadsinbrott i Kalmar län.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se