Världen

Tsunamivarningar efter skalv vid Indonesien

Ett jordskalv med magnituden 8,7 har inträffat nära Aceh, meddelar indonesiska myndigheter. Nyligen kom rapporterar om ett nytt skalv, nu på 8,6.

Samtidigt har en tsunami slagit till mot Aceh, Indonesien. Flera länder har utfärdat tsunamivarningar.

På flera platser uppmanas folk att bege sig bort från stränderna till högre mark och flygplatsen i Phuket har stängs tillsvidare.

En fem meter hög våg har slagit in över stränder i Aceh-provinsen, uppger Phil Charlesworth, representant på plats för svenska Röda Korset, till norska nyhetsbyrån NTB.

– För 40 minuter sedan var vi i huset som vi hyr. Då hörde vi larmet, berättar svenska Tilda Kinell som tillsammans med sin pojkvän är på Koh Lanta på Thailands västkust.

– Fullständig panik, det är vad vi kände, säger Tilda Kinell till Sveriges Radio Göteborgs reporter Jonna Burén.

Hon har nu satt sig i säkerhet på andra sidan ön. Skalvet inträffade enligt USGS i USA klockan 10.38 svensk tid, 15.38 lokal tid.

– Det kommer mycket information om att människor i södra Thailand har börjat fly från kustområdena, berättar frilansjournalisten Michael Töppfer för Ekot.

– Tsunamilarmen som installerades efter förra tsunamin 2004 ljuder över Phuket och Krabiområdet och guvenörerna har givit order om att områdena ska evakueras.

Epicentrum låg 43 landmil från den indonesiska storstaden Banda Aceh.

– För närvarande är magnituden beräknad till 8,7 och det är absolut tillräckligt för att kunna generera en tsunami, konstaterar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Enligt den indiska varningen befaras där tsunamier på upp till sex meters höjd. På Andamanerna och Nikobarerna väntas mindre vågor.

– Det kommer rapporter om att vattnet börjat sjunka undan vid stränderna i Phuket och Krabiområdet. Det är ett teckan på att en tsunami är på ingång. Hur stor vågen är det vet vi ännu inte, säger Michael Töppfer.

Människor längs kusterna uppmanas av myndigheterna att söka sig till högre mark.

– Skalvet kändes ganska starkt. Elektriciteten är bruten, det råder trafikstockningar för att nå högre mark. Sirener och koranrecitationer från moskéerna hörs överallt, berättar Sutopo, talesman för Indonesiska räddningstjänsten, om situationen i Aceh för Reuters.

Nyheter Kronoberg/Ekot
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se