Växjö

Fem års väntan på hyresrätt i Växjö

1:46 min

Det är stor brist på lediga hyreslägenheter i Växjö och bostadsköerna växer. I dag tar det minst fyra till fem år att få en hyresrätt i stan.

– Tittar vi på en lägenhet på Hjalmar Petris väg här så har vi en kötid på drygt fyra år, säger Henric Sjögren som jobbar i Bostadsbutiken i Växjö.

Och det är dessutom det lättaste området att få en lägenhet på?

– Ja, på våra större områden Araby och Teleborg är det lättast att få lägenhet på just nu.

Samtidigt som Växjö expanderar har det blivit allt svårare att få tag på en hyreslägenhet. Just nu har de tre kommunala bostadsbolagen, Växjöhem, Hyresbostäder och Vidingehem, 13 lediga lägenheter i hela kommunen, enligt Henric Sjögren.

Lättast i Växjö är det att få en lägenhet på Araby, men även där får man nu vänta i fyra till fem år. På Gamla norr är kötiden runt sju år och på Söder kan det dröja tio till tolv år innan man får en lägenhet.

Vad säger de som kommer in till er och ser att köerna är så långa?

– Många blir ju förvånade över att det är så långa kötider i Växjö och tror att det bara är så i Stockholm, Malmö och Göteborg. Men även Växjö har väldigt långa kötider, och det är klart att en del blir besvikna.

Och även på de mindre orterna utanför stan där det tidigare varit lätt att få en lägenhet börjar kötiderna nu att växa.

– Ja, det märker vi, vi ser ju att trycket blir högre även där. Som i Ingelstad till exempel är det väldigt populärt att bo, där behövs det en kötid på tre år på vissa adresser.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Det är ju att ungdomar kan få bo kvar hemma längre än de vill, medan de äldre kanske måste sitta kvar i sina hus. De kanske vill ha en hyresrätt på ålderns höst, och det kan ju vara svårt för dem om de inte stått i bostadskö sedan tidigare, säger Henric Sjögren.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Fråga