Växjö

Svagt stöd för folkomröstning om hyresrätter

1:39 min

Men stor sannolikhet kommer Hyresgästföreningen i Växjö inte att få ihop tillräckligt många namnunderskrifter som krävs för en folkomrösning. De vill att invånarna ska vara med och säga sitt om kommunens beslut om att deras hyresrätter får omvandlas till bostadsrätter.

– Vi har ungefär hälften av namnen skulle jag tro, säger Björn Johansson som är Hyresgästföreningen Sydosts ordförande.

Om fem dagar ska namnlistorna vara inskickade till kommunen. För att en folkomröstning ska bli aktuell krävs minst 6 000 namnunderskifter från röstberättigade invånare i Växjö kommun.

Trots en massiv kampanj i bland annat tv, tidningar och med hjälp av förtroendevalda som har knackat dörr uppskattar han att de har ungefär 3 000 namnunderskrifter.

– Det har varit värt det, bostadsfrågan och framförallt hyresrätten har aldrig diskuterats så mycket i Växjö som under den här perioden. Bostadsfrågan har lyfts fram ordentligt, säger Björn Johansson som är nöjd med resultatet även om det antagligen inte leder till en folkomröstning.

Hur kommer det sig att ni inte har lyckats bättre?

– Vi ska väl gå i mål först innan vi utvärderar resultatet? Men ett problem är det finns ett stort motstånd mot att skiva sina personnummer, det är också många som vill skriva på listorna över internet, men det godkänns inte, säger han.

Redan i höstas sa Växjös kommunalråd Bo Frank (M) att de aldrig kommer att riva upp beslutet oavsett om det blir folkomröstning eller ej. Varför valde ni att driva kampanjen ändå?

– Vår sak är att låta människor komma till tals. Att Bo Frank har den uppfattningen att man inte bryr sig om vad människor säger kan ju inte styra oss att vi inte ska lyssna. Men det kan kännas mindre motiverat att skriva på om han har sagt att han ändå lite lyssnar, säger Björn Johansson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se