Tolk polisanmäler kommunanställd i Tingsryd för sexuella trakasserier

En kvinnlig tolk, som tidigare anlitats av Tingsryds kommun, har polisanmält en kommunanställd man för sexuella trakasserier. Trakasserierna skulle ha skett i samband med ett vänortsbesök tidigare i år.

Enligt tolken gjorde mannen vid flera tillfällen sexuella närmanden mot henne. Han begärde också sexuella tjänster om hon ville ha fler tolkuppdrag.

Rubriceringen är sexuellt ofredande och det är kvinnan själv som gjort anmälan, men först efter att ha uppmanats av sin psykolog att går vidare till polisen med anklagelserna.

Efter tolkuppdraget för några månader sedan - och det hon då säger sig ha varit utsatt för -  mådde hon så dåligt att hon var tvungen att söka hjälp, säger hon till Sveriges Radio Kronoberg.

Att det dröjt ända tills nu med en anmälan förklarar hon med att hon först inte vågade eller orkade berätta om det som hänt och att det var först efter psykologens rekommendationer som hon till slut valde att kontakta polisen.

Den kvinnliga tolken hävdar att mannen både gjorde fysiska närmanden och villkorade fortsatta tolkuppdrag med att hon skulle gå med på att ha sex med honom.

Enligt henne var det också flera andra i sällskapet som reagerade på hans sätt att behandla henne.

Själv avfärdar den utpekade mannen anklagelserna som fantasier.

- Det är rena lögner hon kommer med,  säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Den kvinnliga tolken anmäldes själv av Tingsryds kommun förra veckan och anklagas för att - i ett mejl - ha försökt press kommuntjänstemän på pengar för att inte avslöja historien om den numera uppmärksammade prostitutionshärvan i samand med det senaste vänortsbesöket utanför Kaliningrad.

På onsdagen beslutade åklagare Lars Jeppsson att inleda en förundersökning om det misstänkta utpressningsförsöket.

- Man måste ha väldigt bra fantasi om man ska uppfatta det här mejlet som ett utpressningsförsök, säger tolken i en kommentar.

Några beslut om hennes anmälan om sexuella trakasserier är inte fattade ännu.