Växjö

Många familjer vill bo i unikt hus

1:34 min

Under våren har 19 olika familjer anmält sitt intresse om att få flytta in i Växjö Energis nya så kallade plushus som ska byggas på Östra Lugnet i Växjö. Sju av familjerna är intresserade av att bli testpiloter och en familj kommer i höst att få flytta in.

Växjö Energi bygger plushuset i samarbete med föreningen Miljösmarta Hus i Småland och Växjö kommun. Villa Åsaliden blir namnet på plushuset som ska byggas på Östra Lugnet i Växjö. Huset ska få faluröd panel och vita knutar och ha en yta på 180 kvadratmeter.

– Det som är speciellt med det här huset är att det ska generera mer energi än de gör av med av både el och fjärrvärme. Och vad jag vet så finns det idag inga liknade miljöhus, säger Ulla Sigfridsson på Växjö Energi.

Familjen ska blogga
Huset har solfångare och solceller och massor av modern teknik som styr uppvärmning, luftcirkulation och elförbrukning. Familjen som ska bo i huset ska sköta huset, rapportera, blogga om det och ta emot studiebesök då och då.

– Vi vill att det ska bo en helt vanlig familj i huset, gärna med barn som lever ett så normalt liv som möjligt.

Får inte bo gratis
Trots att familjen som ska bo i huset kommer att ha en hel del sidouppgifter för Växjö Energis räkning, kommer de inte att få bo i huset gratis.

– Nä, så mycket kommer de inte ha att göra så att det motsvarar hyran. Vi räknar på att marknadshyran ligger på ca 15 000 kronor i månaden för Villa Åsaliden. Familjen som flyttar in kommer inte att betala så mycket utan hyran reduceras, förklarar Ulla Sigfridsson.

I höst runt oktober/november kommer den utvalda familjen att få flytta in i plushuset på Östra Lugnet. Där ska de förhoppningsvis leva under två år och pröva på hur det är att leva i detta miljösmarta hus.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se