Skog

Väljer de bästa pappa- och mammaträden

1:42 min

Tack vare en omfattande satsning på bland annat snabbväxande träd har landets största skogsägare, statliga Sveaskog, kraftigt ökat tillväxten och värdet på skogen, och Sveaskog vill fortsätt att satsa.

Det är att tack vare att skogsgenetikerna valt ut de bästa pappa och mamma-träden som skogsbruket fått fram bättre skogsplantor som växer snabbare än den gamla skogen.

– Principen bygger på att vi tar tar frön från de träd som växer bäst och korsar de med varandra och  jobba vidare så i generationer för att få fram de bästa träden.

Har satsat på snabbväxande föräldraträd
Genom en omfattande satsning sedan 50 år tillbaka på elitfröskogsplantager där man planterat utvalda snabbväxande föräldraträd, har man lagt grunden till dagens snabbväxande skogar.

Hur påverkas då virkeskvaliteten av mer snabbväxande träd?

– Vad är virkeskvalitet och vad kommer anses vara virkeskvalitet i framtiden, undrar Marie Larsson-Stern?

Vad tror du?

– Vi kanske kommer att använda träden till helt andra saker i framtiden så man får inte fastna för mycket i vad som är traditionell virkeskvalitet.

Kan öka takten med 50 procent
Skogsbruket, med Sveaskog i spetsen, har fortfarande en bra bit kvar tills dess att skogstillväxten slår i taket.

Rent biologiskt skulle skogsbruket kunna öka tillväxten upp till 50 procent från dagens nivå men det skulle kunna kan leda till miljöstörningar på skogsekosystemet.

Två testparker
I två så kallade tillväxtparker i Sverige (en av dem finns Asa i Kronobergs län) på Sveaskogs mark testar forskare från SLU hur miljö påverkas om man verkligen gör den här satsningen som inte är utan risker.

--  De har byggt dammar för att kunna följa effekterna på markvatten och biologisk mångfald och sedan satsar de på att öka tillväxten upp till 50 procent.

På det här sättet följer forskarna  hur miljön påverkas i tillväxtparkerna när vi  satsar på att maximera skogsproduktionen, men det handlar bara om försök,  säger Marie Larsson-Stern.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se