Romantiken försvann med tekniken

Jag skulle kunna skriva en hård nyhetskrönika denna vecka. Mycket har hänt. Men det var något annat som fastnade i mitt hjärta. En berättelse om en 48 år gammal flirt. Och om hur romantiken försvann med tekniken.

Denna vecka har min mamma haft en av sina äldsta vänner hos sig på besök. Hon står även mig nära. Hon var den som var med dagen då jag föddes och tillsammans med en annan vän till mamma såg hon till att mamma skrattade fram mig. Kanske är det därför jag alltid blir lika glad över att se henne. Även om vi ses alltför sällan.

Hursomhelst. Hon berättade en helt fantastisk historia för mig.

För ett par månader sedan fick hon ett samtal från sin svåger i Hallstahammar. Han sa att en närpolis där hade ringt honom och ville få tag på henne eftersom en man från USA sökte henne.

Efter att ha funderat en stund på om svågern hade blivit galen så sa hon att han fick ge ut hennes telefonnummer till polisen.

Polisen ringde henne och berättade historia som skulle platsa i en sagobok.

För ett tag sedan hade hans kollega bett honom ta ett samtal från en amerikan som ringde. Polisen var den på stationen som behärskade engelska bäst efter att själv ha jobbat i USA.

Mannen i telefonen berättade att han för 48 år sedan varit på Mallorca i sitt yrke inom den amerikanska flottan. När han och hans vän en dag gick iland träffade de två systrar från Sverige som var där med sin mamma på semester. De umgicks i några dagar och de hade en oskyldig flirt. Han ville att de skulle träffas igen efter det att han kommit tillbaka till USA. Men tiden gick och efter några brev så rann allt ut i sanden. Men han slutade inte tänka på henne.

Så nu efter 48 år så sökte han efter henne igen. Det var inte lätt. Han sökte på nätet efter henne, men ingenstans fanns hon. Adressen hon då bodde på fanns inte längre, husen var rivna. Då hette hon ett vanligt son-efternamn, idag heter hon något annat. Men han gav inte upp utan ringde till den lokala polisstationen där hon hade bott senast de hade haft kontakt.

Polisen hade bara kunnat säga att han inte visste vem hon var och sedan låtit allt bero. Men han blev också fascinerad av historien och började leta. Och letade. Och letade. När han precis skulle ge upp så fick han till slut tag på svågern och äntligen kunde han sammanföra de två.

Mammas väninna blev förstås glad med förvånad över den gamle soldaten som hörde av sig. Hon förklarade att om han ville ha kontakt fick han skriva ett vanligt brev. För det där med e-post och internet var hon inte mycket för.

Sagt och gjort, han skrev brev till henne.

Idag har hon skaffat både e-post och Facebook. För plötsligt så var det där internet inte så dumt ändå...

Men tänk om hon skulle ha haft det innan. Historien skulle inte ha blivit hälften så romantisk om det dykt upp en vänförfrågan på Facebook från den amerikanske vännen.

Nej, tekniken dödar romantiken på många sätt.

Jag undrar hur Eskil friade till sin Susanne.

Hoppas det inte var något tekniskt.

Nu stänger jag av datorn och väntar på ett brev.

Hör av er så mycket ni vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef

0470-726057