Kronoberg

Opera är livsnerven i Folkets hus

1:39 min

Direktsända operor sätter Folkets hus på kartan och lockar dessutom många nya besökare. Satsningen har varit ett stort uppsving för många lokala organisationer.

I fem år har lokala Folkets hus runt om i landet direktsänt operor från hela världen. På riksorganisationen Folkets hus och parker har projektledningen kontinuerligt följt upp resultatet och det har visat sig att operasändningarna har betytt mycket för de lokala organisationerna.

-– När det kommer till publiksiffror har det varit jättebra. För flera biografer har det betytt att man klarat verksamheten, säger projektledare Rickard Gramfors.

Har satt Folkets hus på kartan
Dessutom har satsningen på direktsända operor haft kulturpolitisk betydelse.

– Det har satt Folkets hus på kartan i den moderna tiden. Kommunerna  har också varit mycket aktiva och stöttat digitalisering av biograferna, säger han.

Livsnerven i verksamheten
På Folket hus i Lammhult, som efter att lokalen brunnit ner använder Palladium i Växjö som tillfällig lokal, beskrivs direktsändningarna som livsnerven i verksamheten.

– Det har haft väldigt stor betydelse, det lockar människor utifrån till Lammhult och till Folkets hus, säger Elinborg Kristinsdottir Karlsson, ordförande för Folkets hus i Lammhult.

3D-dokumentärer
Ekonomiskt har det gått ungefär jämnt upp, men den största vinsten är att locka fler människor till kulturevenemang som de annars inte hade kunnat ta del av och dessutom till andra aktiviteter i Folkets hus regi.

På lördagen avslutades säsongen med en sändning från succéoperan La Traviata från Metropolitan i New York. I framtiden satsar Folkets hus och parker  vidare på opera, men planerar också sändningar av modern dans, guidade konstvandringar och 3D-dokumentärer.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se