Ekonomi

Kortköp är dyrt för butiker

1:44 min

Banker tjänar stora pengar på att du betalar med kort i stället för kontanter. Varje gång du drar kortet måste butiken betala. "Det är sjukt", säger Lennart Lindow som driver en spel- och tobaksbutik i Östersund.

Butiker får betala 1-3 kronor till banken för varje kortköp som en kund gör med ett vanligt kontokort.

Om en kund istället handlar med ett kreditkort får butiken även betala mellan en och en halv och två och en halv procent av köpbeloppet. Exakt hur mycket en butik får betala beror på vilken överenskommelse butiken har med banken.

"Äter upp våra marginaler"
Butiksägaren Lennart Lindow säger att hans butik betalar drygt 10 000 kronor i månaden i kortavgift till banken.

– Kostnaderna för kortköp äter upp våra marginaler. Säljer vi en dagstidning så går inte affären ihop, och att sälja frimärken är en ren förlustaffär, säger han.

I Jämtland ska Swedbank ta bort all kontanthantering över kassadisken. Det kommer att göra att människor kommer att behöva använda kort i större utsträckning, och Swedbank i det här fallet, kommer att tjäna mer pengar. 

– Vi har en kostnad för hanteringen av kort och de insättningar som sker när folk handlar med kort. Det är därför som vi tar betalt av butikerna, säger Christer Thylin som är kontorschef på Swedbank i Östersund och Krokom.  

"Känns bittert"
Men det här måste bankerna ändra på, tycker Lennart Lindow. Annars tror han att det kan bli så att många mindre butiker går i konkurs.

– Jag tycker att det känns bittert att bankerna kan göra så här. Jag tror att de måste hitta en annan lösning framförallt för småföretag, säger han.