Jaktolyckan utanför Ljungby

Jaktolyckan uppe i hovrätten

Idag startat rättegången i hovrätten mot den jägare som vid en älgjakt nära sjön Bolmen i december 2010 dödade en skidåkare. Åklagaren Marcus Sjöstrand överklagade tingsrättens friande dom till hovrätten i Jönköping.

– Det är viktigt att hovrätten prövar den här saken. Jag är av den uppfattningen att den kvinnliga skytten varit oaktsam. Rättens ordförande juristdomaren delar min uppfattning, han skrev sig skiljaktig och han menar också att hon ska dömas i enlighet med gärningspåståendet nämligen vållande till annans död, säger åklagaren Marcus Sjöstrand.

Det var i december 2010 som älgjägaren dödade skidåkaren. Jägaren stod på en skogsbilväg när hon avlossade ett skott mot en älg. Hon siktade mot halsen, kulan träffade och gick rakt igenom älgens hals och träffade därefter 50 meter längre bort på skogbilvägen en skidåkare i bröstet. Träffen var direkt dödande.

Enligt tingsrättens domstolsprotokoll sa jaktvårdskonsulenten Elias Turesson att händelsen är helt osannolik, det som hände ska inte vara möjligt menade han. Men ändå hände det osannolika.

– Det är klart att det funnits med olyckliga omständigheter, men som jägare så har man ett långtgående ansvar och jag menar att hon inte levt upp till det ansvaret, säger Marcus Sjöstrand.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se