Växjö

Olle afrodansade bort sin ryggvärk

1:38 min

Intresset för fysisk aktivitet på recept istället för medicin växer allt mer. Olle Blomén från Växjö sökte förra året vård för ont i ryggen. Då skickade läkaren honom till en handledare för ett motiverande samtal.

Olle Blomén berättar att han haft ont i ryggen under flera år. Oftast brukade det gå över efter ett tag. Men den här gången vägrade smärtan att ge med sig. På vårdcentralen tipsade läkaren om fysisk aktivitet på recept.

– Jag nappade direkt. Det kändes mycket bättre än piller, säger Olle Blomén.

Sedan fick han komma på ett vägledande samtal. Väl där förseslog vägledaren en blandning av ryggjympa, bålövningar och …afrodans.

– Då tänkte jag att, nej, afrodans är inget för mig. Men min handledare sa att det var jobbigare än man tror. Jag provade, och det var både jättekul och jättebra, säger Olle Blomén och skrattar.

Allt mer poppis
Fler och fler utnyttjar möjligheten att få fysisk aktivitet på recept, Far. I Kronoberg har all legitimerad vårdpersonal kunnat ordinera Far sedan 2009. Första året skrevs 1 300 recept ut, året därefter 1 700 och 2011 hade siffran stigit till 1 800.

– Det ökar hela tiden, säger Gunilla Eriksson, sjuksköterska och folkhälsosamordnare i Kronoberg. Det kan bli bättre, men jämfört med andra län har vi fått en bra start.

Kan förebygga 30 sjukdomar
Fysisk aktivitet på recept har få biverkningar jämfört med vanlig medicin. Det har visat sig kunna förebygga, behandla och lindra runt trettio sjukdomstillstånd, som högt blodtryck, diabetes och lättare psykisk ohälsa. När patienten fått ett recept får han eller hon prata med en vägledare.

– Vi jobbar mycket med att hitta motivationen. En utvärdering visar att följsamheten är väldigt god, forskning visar att patienterna blir mer fysiskt aktiva då de fått ett recept utskrivet, säger Gunilla Eriksson.

Borde marknadsföra mer
Olle Blomén ser bara fördelar med med den här behandlingen, men tycker att landstinget borde bli bättre på att marknadsföra fysisk aktivitet på recept.

-– De borde sälja in den här metoden så att fler provar det. Det här är det bästa som hänt mig de senaste fem åren. Jag mår som en prins.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se