FOTBOLL

Tyst diplomati gav Öster seger

0:39 min

Den första halvleken var så dålig från Östers sida i mötet med Trelleborg, att tränaren Roar Hansen inte sa många ord i paus. Det fungerade eftersom Öster vände och vann med 2-1.

- Första sa jag ingenting. Och sen frågade jag bara om killarna vet så jäkla mycket bättre än jag hur vi ska vinna, säger Roar Hansen efter matchen.

- För så som vi spelade var rena "hitte-på-fotbollen" från spelarna, säger Hansen på sin skånska dialekt.

Enligt expertisen var detta ett möte mellan två tänkta topplag i Superettan. Men av något toppspelet bjöds det inte på inledningesvis. De båda välformerade mittfälten tog ut varandra och det var inte förrän halvvägs in i första halvlek som en riktig målchans noterades.

Då var det hemmalaget Östers som var nära att göra 1-0. Skarven från Freddy Söderberg fram till en djupledslöpande Andreas Wihlborg var bara metern för hård, istället för Wihlborg var det Trelleborgsmålvakten Fredrik Persson som kom först på bollen.

På en högerhörna för Trelleborg, efter knappa halvtimmen, tog Freddy Söderberg bollen med handen i ivern att försvara och straffen var ett fakutm. Utan pardon slog kaptenen för TFF:s Kristian Haynes in bollen.

Öster hade uppenbart svårt att skapa chanser och gick till pausvila i underläge.

Efter paus kom så en matchavgörande situation. Mittbacken i Trelleborg Tuomo Turunen fick rött och det förändrade hela matchbilden.

- Jag fattar inte hur han (domaren) hittar en utvisning i den situationen, säger en mycket upprörd Alf Westerberg, tränare i Trelleborg efter matchen.

Öster tog nu äver matchen Denis Velic lyckades göra 1-1 via en snygg skarvning in i mål. Och David Vidarssons 2-1 var rena skolboks-exemplet på hur ett fotbollsmål görs. Upprullning på högerkanten, perfekt inlägg och en språngnick i mål av islänningen.

Segern var sedan aldrig hotade. Öster spelade av matchen och är nu obesegrat efter två omgångar.

- En drömstart, avslutar Roar Hansen.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sverigesradio.se