Fotboll

Öster hoppas äntligen nå allsvenskan

1:25 min

Efter flera år i toppen av söderettan hoppas Östers damer kunna ta klivet upp i allsvenskan i år. I seriepremiären togs första steget genom seger över Hovås Billdal med 2-0 hemma på Värendsvallen.

– Pirrigt, var ordet lagkapten Viktoria Johansson använde för att beskriva premiären.

– Alla var nervösa och det kändes som att dagen var hur lång som helst fram till samlingen.

Österdominans i 60 minuter
Men nerverna till trots hade Öster inga större problem att bemästra Hovås Billdal, vars tröjor sken i en gul färg som lätt konkurrerade ut solen som tittade fram i andra halvlek.

Hemmalaget hade det mesta av spelet i 60 minuter. 1-0 sköt Amalia Karlsson i i första halvlek och 2-0 kom genom Viktoria Johanssons lobbskott upp i högra krysset i den andra halvleken.

Spelade på träningsplanen
I slutet av matchen slappnade Öster av och bortalaget hade flera chanser att reducera men stabila Madeline Wakt vaktade stolparna med bravur.

Årets premiär spelades inte på gräs, utan på konstgräs. Klubben lät inte sina damer spela på a-planen som de brukar, utan de fick hålla till på träningsplanen.

Allsvenskan är målet
De senaste fyra åren har Östers mål varit att ta sig upp i damallsvenskan och det målet finns kvar även i år. Tidigare har ettan flyttats upp men i år får både ettan och tvåan kvala.

Trots förluster som Anna Arvidsson (slutat) och Emma Kullberg (Vittsjö) är truppen bredare i år och det är en hård konkurrens om platserna. Åtta av tjejerna i laget har till exempel erfarenhet från olika flicklandslag.

– Allt känns mer proffsigt i år, både på och utanför plan, så i år smäller det, säger Viktoria Johansson.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sverigesradio.se