Niclas Dahl på Älgskadefondföreningen i Åseda. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
KRONOBERG

Fördubbling av viltolyckor i länet

"Just nu är det en kritisk period"
1:34 min

Våren är här och det betyder förhöjd risk för trafikolyckor med vilt som älg, rådjur och vildsvin. Detta eftersom det börjar röra sig i skogarna igen vid den så kallade kalvavstötningen. För färsk statistik visar att antal olyckor nu i april och maj har fördubblats de senaste åren här i Kronobergs län.

– Ja, Kronobergs län är väldigt drabbat om man ser till vägnätet förhållande till olyckor per invånare. Förra året låg ökningen av viltolyckor på 25 procent i länet. Men ser man tillbaka de senaste fyra åren, har de här viltolyckorna fördubblats i Kronoberg, säger Niclas Dahl, informatör på Älgskadefondföreningen i Åseda.

Han menar att det är en kritisk period nu i april och maj. Många älgkor och rågetter börjar stöta ifrån sig fjolårets ungar för att kunna ta hand om de nya.

Det innebär att de unga djuren nu får klara sig själva och kommer att lämna sina vanliga strövområden för att söka sig till nya marker.

– Under denna period ökar naturligt viltrörelserna i våra skogar och därmed också risken för att stöta på både älg och rådjur på vägen. Därför är det viktigt att man som förare är extra uppmärksam under denna tid, säger Niclas Dahl.

Forskning visar också att kalvavstötningen börjar något tidigare i södra Sverige jämfört med i norra Sverige.

Den här veckan kommer man från Älgskadefondföreningen haka på NTF:s hastighetsvecka denna vecka för att informera om de ökade riskerna.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta fram det här med vilt i trafiken i samband med att NTF lyfter fram hastigheten. För hastigheten påverkar vid viltolyckor.

För dig som bilist gäller det att var mer uppmärksam på vägen och vad som finns där intill de närmsta månaderna.

– Även om det finns viltstängel så garanterar inte det en viltfri väg. För viltsvin kan böka sig under och en älg kan hoppa över. Man ska alltid vara uppmärksam när man kör och om du håller hastigheten har man det bra förspänt om olyckan skulle vara framme, säger Niclas Dahl.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".