Det råder delade meningar i landet om övervakningskameror på tågstationer dagtid. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Olika bedömningar om kameraövervakning

Länsstyrelserna har olika syn på integriteten
1:36 min

Länsstyrelserna i Småland gör helt olika bedömningar när det gäller kameraövervakning på tågstationerna på dagtid. I Kronoberg säger länsstyrelsen ”nej” i Jönköping ”ja”

-- Vår önskan är att kunna skapa trygghet under hela öppettiden, och att det varierar mellan länsstyrelserna, det känns konstigt, säger Leif Svensson, säkerhetchef på Jernhusen.

Fastighetsbolaget Jernhusen har fått "nej" av Länsstyrelsen i vårt län till att även ha övervakningskamerorna i gång dagtid på stationerna i Växjö och Alvesta. Man har inte kunna visat att brottsligheten är tillräckligt hög, den personliga integriteten vägde tyngre. Även Förvaltningsrätten och  Kammarätten gjorde samma bedömning. 

Stationsområdet i Växjö är det ställe i centrum där det begås mest brott, säger Robert Loeffel informationsansvarig på Kronobergspolisen. Drygt 130 brott har anmälts det senaste året, allt från skadegörelse, stölder till våldsbrott. 

Det finns ingen enhetlig linje hos staten när det gäller kamerorna och integriteten, det har Jernhusen fått erfara.

I Jönköpings län har länsstyrelsens tjänstemän gjort en helt annan bedömning när det gäller Jernhusens stationshus. I Nässjö, Jönköping och flera andra stationer rullar kamerorna dygnet runt.

Vi har aldrig sagt nej till Jernhusens begäran om övervakning, säger Bengt Jansson på Länsstyrelsen i Jönköping.
-- Jag tror inte det nej, och det beror på att vi värderat det underlag vi fått in och ansett att det varit tillräckligt för att meddela ett tillstånd till de här stationerna, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".