1 av 2
Närpolischefen Ola Severinsson förklarar att sannolikheten att bli nedslagen i just Araby är väldigt liten. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 2
Abbas Alzubeidi och Noah Lundkvist bor på Araby och trivs bra där, men på frågan om det sker mycket brott här svarar de ja utan tvekan. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Växjö

Polisen har mycket att göra i Araby

Polisen förnekar inte att Araby och Dalbo sticker ut
1:47 min

Araby är det bostadsområde som är mest brottsutsatt i Växjö. När P4 Kronoberg tittar närmare på fem utvalda vägar i området det senaste året visar det sig att anmälningarna har strömmat in. Polisen säger ändå att det inte är farligare att röra sig på Araby än i Växjö city.

– Araby, Dalbo och hela det här området sticker ut, det förnekar inte polisen heller, säger närpolischefen Ola Severinsson, som erkänner att polisen har mycket att göra ute på Araby.

– I stor del beror det på att det väldigt mycket folk på en liten yta. Det är inte farligare att vara här än vad det är att röra sig i Växjö city på fredag och lördag kväll när det är mörkt. Man blir inte nedslagen av att gå i Araby-Dalbo på kvällarna.

Inte stor andel våldsbrott
Ola Severinsson förklarar att många av de våldsbrott som ändå sker på Araby är brott som sker i hemmet, i nära relationer.

– Mitt budskap är att sannolikheten för att bli nedslagen här är väldigt liten, säger han.

Det är inte våldsbrotten som sticker ut på Araby, menar Ola Severinsson, men Araby är trots allt det område som ligger i topp när det gäller antalet anmälda brott det senaste året.

Brottsstatistik från vägarna Nydalavägen, Sommarvägen, Islandsvägen, Bokelundsvägen och Hjalmar Petris väg visar att det har kommit in 538 polisanmälningar under det senaste året. Fem av anmälningarna handlar om våldsbrott, såsom misshandel och olaga hot.

– Jag har hört att Araby är det nya Rosengård, men jag vet inte om det där stämmer. Det är någon som vill att Araby ska se jättedåligt ut, men så är det inte, säger Aden som precis har flyttat hit.

"Har läst mycket i tidningarna"
Margareta Brorsson som också bor där, vågar trots allt inte ge sig ut på kvällen.

– Jag går inte ner till Dalbo för att handla när det är mörkt, det gör jag inte. Man har hört mycket och läst i tidningarna, det kan man inte blunda för. Jag vill inte utsätta mig för någon risk i alla fall, säger hon.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".