1 av 3
Marie Mårtensson visar var montern med Kynna ska stå. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 3
Vargen Kynna sköts den 12 november förra året i trakten av Väreberga i Älmhults kommun. Snart kommer hon att ställas ut på naturum i Huseby. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg
3 av 3
Det känns angeläget att informera om våra stora rovdjur och deras betydelse, säger Marie Mårtensson, föreståndare för naturum Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Alvesta

Snart kan Kynna ses på Huseby

"Känns angeläget att informera om rovdjur"
1:36 min

Just nu pågår förberedelserna inför uppbyggandet av en permanent rovdjursutställning på naturum på Huseby bruk. En utställning där den uppstoppade vargen Kynna kan bli det stora dragplåstret.

– Naturum Kronoberg har ett uppdrag att visa länets djur och natur. Och nu vill vi göra en rovdjursutställning där vargen blir en del. Vi har haft en del invandrad varg även om de flesta bara gått igenom länet, men det känns angeläget att informera om våra stora rovdjur och deras betydelse, säger Marie Mårtensson, föreståndare för naturum Kronoberg.

Ska inte stjäla hela showen
Den norska Kynnavargen som vandrade in i Kronoberg förra året och rev ett antal får är upprinnelsen till rovdjursutställningen. När Kynna hade skjutits i höstas efter ett beslut om skyddsjakt, var det flera som ansökte om att få skinnet som ett långlån. Bland annat Sagomuseet i Ljungby, Kulturparken Småland och naturum Kronoberg. Och Naturhistoriska riksmuseet, som äger skinnet, valde sedan ut naturum Kronoberg.

Kynna ska nu monteras av en konservator och därefter ställas ut på naturum på Huseby. Kynna kommer att bli en del i utställningen om våra rovdjur: varg, lo, järv och björn. Och Marie Mårtensson hoppas att det inte blir för mycket fokus på just Kynna.

– Jag hoppas det ska finnas ett intresse för att titta på en hel rovdjursutställning och ta åt sig informationen som kommer att finnas i den.

Öppnar i höst
Förrutom montern med Kynnavargen kommer utställningen att bestå av en hel del information om våra rovdjur och också en interaktiv del. Men det dröjer innan utställningen kan öppna.

– Tidigast i höst. Vi har ju precis bara börjat och det ska ju bli en del av den permanenta uställningen så det är en hel del arbete med det.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".