Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Växjö

Stor oro för 4G-master i Växjö - även kommunens bolag säger nej

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.00
"Grannarna har sovit jättedåligt på nätterna"
(1:41 min)
1 av 3
Jan Karlsson bor på Lotusvägen på området Teleborg och är orolig över att Telia vill sätta upp en 4G-mast i en liten skogsdunge mitt i villaområdet där han bor med sin familj. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 3
Många barnfamiljer bor i området. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
3 av 3
20 meter från Jan Karlssons tomtgräns vill Telia sätta upp masten. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

De är runt 30 meter höga och TeliaSonera vill bygga de nära bostadsområden runt om i Växjö. De planerade 4G-masterna i Växjö väcker starka känslor och mycket protester.

– 20 meter från min tomtgräns vill man sätta upp masten. Det är inte klokt, säger Jan Karlsson som bor på Lotusvägen på området Teleborg.

Telia vill sätta upp sex 4G-master i Växjö, fyra av masterna ligger nu i pipeline för bygglov hos kommunen. På Hovshaga, vid Surbrunnsvägen och på Teleborg kommer masterna att hamna riktigt nära bostadsområden.

Många barnfamiljer bor nära
På Teleborg vill Telia ha den 36 meter höga masten och teknikboden i en liten skogsdunge mitt i ett villaområde. Där bor bland andra Jan Karlsson med familj och han och hans grannar är upprörda och väldigt oroliga. Runt 400 personer, många barnfamljer, bor inom en 200-meters radie från den planerade masten, har Jan Karlsson räknat ut. 

– Första dagarna efter att vi fått brevet om masten, sprang vi runt här på gatan och yrande omkring och var jätteledsna och flera av mina grannar har sovit jättedåligt på nätterna, berättar Jan Karlsson.  

Även kommunala bolag tveksamma
De som bor vid de andra planerade masterna har också skickat in protester till kommunen och även de två kommunala bolagen Växjöhem och Vöfab är tveksamma till att master sätts upp så nära bostäder på grund av strålningen. En av masterna vill Telia sätta upp vid Surbrunnsvägen. 75 meter därifrån har Vöfab en tomt, Bondegårdslänten 1. Där planerar bolaget bygga i framtiden och vill inte ha en mast som granne.

– Det blir risk för strålning och vi har reserverat tomten för ett äldreboende men den är också lämplig för en förskola och därför vill vi att man placerar masten och teknikboden utom risk för vår fastighet, säger Maria Säterdal, vd för Vöfab.

Väntar besked från Telia
När det gäller den 36 meter höga masten i skogsdungen på Teleborg försöker nu kommunen att övertala Telia att flytta placeringen lite längre söderut i skogsdungen, men har ännu inte fått besked från Telia.

- Det gäller samma här, man måste ta hänsyn till de som bor. Man ska inte bo för nära en sådan här industrifastighet som det faktiskt handlar om här tycker jag, säger Jan Karlsson.


Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".