1 av 3
Här i dessa delar av Växjö, bland annat Norr och Hovshaga, vill Telia Sonera placera 4 av sina 4G-master. Karta: Växjö Kommun
2 av 3
Här vill Telia Sonera placera sina 6 4G-master. De röda kryssen visar planerade master. De röda prickarna visar befintliga master. Masten på Teleborg vill kommunen flytta 90 meter längre söderut i skogsområdet, men har ännu inte fått svar från Telia. Karta: Växjö kommun
3 av 3
Jonas Yngström, bygglovsarkitekt i Växjö kommun. Foto: Karin Ernstsson
Växjö

Här planeras kritiserade masterna

"Vi kan inte gå in på vad de sänder ut"
1:45 min

De 30 meter höga 4G-master som TeliaSonera vill sätta upp i Växjö hamnar väldigt nära folks bostäder. Det säger Jonas Yngström, bygglovsarkitekt i Växjö kommun.  

– Förhållandevis nära bebyggelse. Närmaste bostad ligger 60 meter ifrån, närmaste skola ligger 350 till 400 meter ifrån, säger Jonas Yngström.

Det är fyra av Telias sammanalagt sex master som nu ligger i kommunens ”pipeline” för bygglov.

Många synpunkter
De är runt 30 meter höga, med tillhörande teknikbod, och Telia vill sätta upp dem i grönytor nära bostadsområden. På Hovshaga, vid Surbrunnsvägen och i ett skogsparti mitt i ett villaområde på Teleborg bland annat. Protesterna från de som bor i närheten är många.  

– Det har kommit in många synpunkter och framför allt när det gäller strålningen och vad det kan innebära för närområdet, säger Jonas Yngström.

Tar ingen hänsyn till
Även de två kommunala bolagen Växjöhem och Vöfab ifrågasätter placeringen av masterna i sina remissyttranden. Detta på grund av strålningen.

– Men oron för strålning är inget vi tar hänsyn till på stadsbyggnadskontoret när vi tar ställning till bygglov, säger Jonas Yngström.

– För vår del handlar det mer om att placera masterna, vi kan inte gå in på vad de sänder ut. Jag kommer att titta extra noga på vad Miljö- och hälsoskyddsnämnden säger i sitt svar, men i samband med tidigare mastetableringar har inte strålningen varit något problem, säger Jonas Yngström.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".