Jenny Rungegård, vd för Växjö Citysamverkan. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Växjö

Söndagsöppet i city - en het potatis

"Man skämmer bort folk att handla alla dagar"
1:55 min

Hur viktigt är det att hålla öppet i Växjö stadskärna på söndagarna? Mycket viktigt, säger föreningen Växjö Citysamverkan. Onödigt säger vissa handlare då kundunderlaget är mycket skralt söndagar.

Inte heller de som shoppar verkar inte heller bry sig om det är öppet i city alla dagar i veckan.

P4 Kronoberg pratade med flera personer på stan i Växjö som alla sa samma sak. Att de inte tyckte det var viktigt med söndagsöppet i centrum. För Gunnel som är pensionär är söndagsöppet inte nödvändigt.

– Nej, det spelar faktiskt ingen roll om butikerna håller öppet här under söndagar. För min del kan de hålla stängt. Jag har möjlighet att handla vilken dag som helst i veckan och då åker jag när det är öppet, säger hon.

Söndagsöppet i fem år
Om det är öppet i city i Växjö på söndagar verkar Gunnel inte bry sig om. Det var för fem år sen söndagsöppet infördes här. Frågan är om den satsningen gått hem när man ser hur folktomt det kan vara i stan på söndagar. Jenny Rungegård är vd i Växjö Citysamverkan, där majoriteten av butikerna är medlemmar.

– För alla handlare är det viktigt att man vet att alla har öppet i city när man ska komma ner här just för att behålla kunderna här och för att kunna serva dem på bästa sätt så behöver vi ha öppet även söndagar, säger Jenny Rungegård.

Måste ha ledigt en dag i veckan
Men flera medlemmar i Växjö Citysamverkan som vi har pratat med delar inte hennes uppfattning.

– Visst ska vi vara tillgängliga för våra kunder men som egenföretagare måste jag ha ledigt en dag i veckan. Jag tror inte på söndagsöppet, så lönsamt är det inte heller. Visst kan det löna sig för de som har råd att ha personal anställd men det har inte vi som är en mindre butik, säger Gunilla Magnusson som är delägare i Birgittasmycken.

– Det är faktiskt inte lönt, vi väljer att inte ha öppet under söndagarna. Det hade kanske lönat sig om alla butiker i city är öppna söndagar men så är det inte idag. Samtidigt kan jag tycka att man kanske inte behöver ha öppet alla dagar i veckan. En dag i veckan kan ju folk få vara hemma och ta det lugnt, säger Hanne Nordin ägare till butiken Johanne.

Folktomt - men ger inte upp
Trots att flera butiker i centrum väljer att inte ha öppet om söndagarna på grund av att det inte är lönsamt så tänker Jenny Rungegård på Växjö Citysamverkan inte ge upp arbetet med att fler ska hålla öppet på söndagarna.

– Vi jobbar absolut med att ha söndagsöppet i city och tänker fortsätta att ha det framöver. Vi måste ju ha öppet när kunderna har ledigt och kan shoppa säger hon.

Tycker att det ska vara stängt
P4 Kronoberg träffade på Sofia som brukar handla på stan i Växjö. Men när det gäller söndagsöppet har hon en bestämd åsikt.

– Personligen tycker jag det är rätt sjukt att saker och ting är öppet alls på söndagar. Om affärerna inte har något kundunderlag eller försäljningsbelägg så tycker jag att de kan hålla stängt på söndagarna tycker faktiskt jag.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".