1 av 2
Mattias Claesson från Eringsboda, Emelie Borg från Jät och Sandra Karlsson från Hallabro lockades av prova-på-dagen på Naturbruksgymnasiet. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Precisionskörning och precisionslyftning med grävmaskin var en av verksamheterna vid prova-på-dagen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Ingelstad

Mattias, Emelie och Sandra lockas av lantbrukslivet

"Jag har alltid varit intresserad av djur"
1:38 min

Det var många ungdomar som ville testa vad lantbruksyrket har att erbjuda när Ingelstad naturbruksgymnasium idag hade en prova-på-dag. Bakgrunden är allt färre sökande till naturbruksgymnasierna.

Samtidigt ger inriktningarna på lantbruk och skog mycket goda möjligheter till arbete.

Sandra Karlsson från Hallabro i Blekinge går i nian och hon var en av besökarna i dag.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och lantbrukslivet. Jag kan tänka mig inriktningen mot entreprenad eller djursjukvård.

Mattias tittade på maskiner
Mattias Claesson från Eringsboda tror att utbildningen ger bra möjligheter till jobb efteråt, och han är framför allt intresserad av att titta på en del maskiner under prova-på-dagen.

Katrin Bladh är lärare på Naturbruksgymnasiet och hon tror att hon tror att skolans sätt att möta de sjunkande ansökningstalen ska ge resultat.

– Det är eleverna här som står för det mesta under dagen. De har också bjudit in många ungdomar som de tror kan vara intresserade av utbildningen här. På det sättet blir det ett personligt möte som betyder mycket när man väljer utbildning.

Bra chanser till jobb
Besökarna fick under ledning av elever på skolan pröva på alla de verksamheter som finns på lantbruksutbildningen.

Och det är bra chanser till jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier.

– Det behövs både djurskötare och maskinförare i den här branschen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".