1 av 2
En del skolor i Växjö kommun vill att barnen ska ha en ADHD-diagnos för att de ska få extra stöd i skolan. Arkivfoto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Tobias Gustavsson från Braås har en son med ADHD. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
ADHD-granskning

Starka reaktioner efter P4 Kronobergs ADHD-rapportering

Hugo kände sig mest korkad
1:43 min

"Det är inget fel på min flicka - tvärtom. Det är skolan som är rörig och stökig", säger en förälder efter P4 Kronobergs rapportering om ADHD. Och flera skolor i Växjö kommun vill att elever som de uppfattar som stökiga ska utredas för en ADHD-diagnos.

I början av april påbörjade P4 Kronoberg en granskning där vi berättade om den dramatiska ökningen av barn och ungdomar som har fått diagnosen ADHD.

Över 400 barn och ungdomar i länet fick medicin mot ADHD under förra året. Och när det gäller medicineringen så vet inte experterna om det är bra eller dåligt på lång sikt eller om det är rätt att medicinera barn i den här omfattningen.

Helene Gustavsson från Växjö berättade om den kamp hon gått igenom för att hennes son Hugo skulle slippa få diagnosen ADHD och framförallt stämpeln som det innebär. Men detta innebar också att det var svårt för Hugo att få det extra stöd han behövde i vissa ämnen. Skolan ville ha en diagnos på honom först.

Helens berättelse fick många att reagera. Många hörde också av sig till oss. En av dem är Tobias Gustavsson från Braås. Han är förälder till barn med ADHD och även han känner igen sig i kampen om att få hjälp.

– Hur går det för de barnen där föräldrarna inte orkar ställa upp eller kämpa för deras sak, undrar Tobias?

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".