Göran Borg, 74 år och polioskadad samt sitter i rullstol. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Kronoberg

Göran vill kunna sitta på uteserveringarna

"Att inte ha tillgänglighet är att diskriminera"
1:48 min

Tre av fyra kommuner i Kronoberg ställer inga krav på att uteserveringarna i kommunen ska vara tillgängliga för personer som använder rullstol. Två av kommunerna som granskats, Växjö och Ljungby, har från och med i år tagit bort kravet om tillgänglighet i föreskrifterna.

På stan i Växjö möter vi polioskadade och rullstolsburne Växjöbon Göran Borg. Han anser att det är skandal att hans hemkommun inte har det här inskrivet i sina föreskrifter.

– Det är dåligt. Att inte ha en tillgänglighet är att diskriminera, säger han. 74-årige Göran Borg är polioskadad sedan han var sex år gammal.

Fyra kommuner granskades
Det är företaget Humana som tillsammans med Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU som för tredje året i rad granskat kommunernas arbete med tillgänglighet.

I vårt län granskades fyra kommuner. Markaryd har kommunala krav på tillgängliga uteserveringar. Men de tre kommunerna Växjö, Ljungby och Älmhult får tummen ner. Där finns inga sådana krav alls enligt undersökningen.

Och när det gäller Växjö och Ljungby, länets två största kommuner, så menar de som gjort undersökningen att till skillnad från förra året så ställer kommunerna inte längre krav i sina föreskrifter om tillgänglighet längre.

Varför då undrar vi?

Så här säger Ulf Agermark som är trafikplaneringschef i Växjö:

– Det borde vi ha men vi har inte det. Men man tycker ju att de som anordnar uteserveringen borde själva ha en tanke om att alla kunder ska få komma dit. Detta utan att vi behöver skriva det. Vi får väl göra så att vi också skriver in detta i föreskrifterna framöver så får vi se om det hjälper, säger Ulf Agermark.

Brister i policyn
På Ljungby kommun har man i sin policy inte fått med detta om tillgänglighet i år säger Henrik Johansson på kommunen.

– Vi inser att vår policy har brister och nu har vi tagit ett tag för att förnya den så att den förhoppningsvis gälla till nästa säsong, säger Henrik Johansson.

Rullstolsburna Göran Borg har en klar åsikt om de uteserveringar i sommar som inte är tillgängliga för alla.

– Antingen vill de inte ha oss där och då vill de inte ha oss som kunder heller. Det känns ju så alltså, säger Göran Borg.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".