Nötter - allergikerns värsta skräck. Foto: fredrik Sandberg/Scanpix
Allergier

Onödig oro bland nötallergiker

Professor: ”Avskärmar sig i onödan”
1:50 min

Många nötallargiker är oroliga för att drabbas av allergiska reaktioner i onödan. Deras allergi kanske inte är så allvarlig som de tror, och det leder till att de isolerar sig fast de inte behöver,  menar en professor på allergisjukdomar.

Fler och fler drabbas av olika typer av nötallergier. På Engelska skolan i Jönköping, till exempel, har man gått så långt att nötter på skolan totalförbjudits efter att en elev i veckan fick föras till sjukhus.

Men många som är nötallergiska är alltså oroliga för allergiska reaktioner i onödan. Det säger Magnus Wickman, som är professor och expert på allergisjukdomar.

– Det är väldigt obehagligt att få i sig något som man inte tål. Men man ska inte behöva vara rädd. En jordnöt smakar ju väldigt kraftigt, och du får aldrig i dig någon stor mängd. Och får du i dig en jordnöt av misstag tar du din medicin och faran är över, därför tycker jag att oron ofta är onödig.

Rädsla att kvävas
Halsen börjar svullna och det det blir svårare att andas. Hjärtat klappar fortare och rädslan för att kvävas stiger i kroppen. Och med stressen att hitta medicinerna i väskan och över att halsen svullnar, täpps det igen allt mer.

Så beskriver Magnus Wickman att det kan vara när man får en stark allergisk reaktion. Då kan det krävas en adrenalinspruta, för att det ska släppa. Varje år köper allergiker i länet nästan 1300 sprutor på apoteken som sen används vill allvarliga reaktioner.

Hindrar dem i livet
Magnus Wickman pratar om undersökningar där patienten får sitta i ett rum, ena gången är det nötter där, andra inte och så kan man läsa ut hur mycket patienten reagerar.

Rädslan många känner för att på något sätt få i sig nötter hindrar dem i sitt liv, det säger Magnus Wickman.

– Vi ser ju jättemånga som tror att de är väldigt allergiska och därför avskärmat sig från en vanligt tonårsliv, och det ska inte behöva hända.

– Vi i sjukvården måste bli mer professionella, och det krävs resurser som öppenvården inte har. Den här typen av provokationer kan bara göras på sjukhusen, och de görs inte överallt, tyvärr, säger Magnus Wickman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".