Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Många anmälningar mot Kvinnokliniken

Uppdaterat måndag 30 april 2012 kl 17.20
Publicerat måndag 30 april 2012 kl 05.21
6 av 10 anmälningar tar upp bemötandet
(1:38 min)
Annika Lundgren och Anders Pettersson på Patientnämnden.

Under åren 2010, 2011 och 2012 fram till den 26 april, har patientnämnden fått in 54 anmälningar mot Kvinnokliniken vid Landstinget Kronoberg. Nästan hälften av dessa gäller bemötande och kommunikation.

Patientnämnden delar in inkomna anmälningar i tre kategorier; Vård och Omsorg, Organisation, Regler och Resurs samt Bemötande och Kommunikation. Sedan 2010 fram till idag har alltså nästan hälften av anmälningarna mot Kvinnokliniken hamnat i kategorin Bemötande och kommunikation. Anders Pettersson är handläggare på Patientnämnden.

– Jag tänker att det handlar nog väldigt mycket om att det är en så stor händelse i mitt liv att bli förälder, och som verkligen kräver ett personligt och individuellt bemötande.

Hittills i år har nämnden fått in sammanlagt 10 anmälningar mot Kvinnokliniken, och sex av dessa gäller bemötandet. Och Anders Petterson och hans kollega Annika Lundgren på Patientnämnden menar dessutom att synpunkter som främst gäller vården oftast också hänger samman med bemötandet. Eftersom det blivit fel i kommunikationen mellan personal och patient. 

– Kanske har personalen informerat utifrån sina egna kunskaper och erfarenheter, och inte sett till individen, säger Annika Lundgren.

Patientnämnden försöker också åka ut till klinikerna för att informera om läget, menar Anders Pettersson.

– Det tycker ju vi är viktigt att få göra. Det visar också på att man från vårdens sida är väldigt angelägen om att lära mer om det som patienten upplever, för att kunna jobba med förbättringar och se till så att saker inte händer igen som inte blev så bra.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".