1 av 2
Byggarbetarna på Fortnox Arena höll en tyst minut för omkomna kollegor. Foto: Ellenor Erixon/Sveriges Radio
2 av 2
Håkan Bellenby är ombudsman på Byggnads. Foto: Ellenor Erixon/Sveriges Radio
Sverige/Växjö

Tyst minut för omkomna byggnadsarbetare

"Man får hedra dem som försvunnit"
1:28 min

Med anledning av alla dödsolyckor som har skett på byggarbetsplatser runt om i Sverige, höll fackförbundet Byggnads klockan 12 idag en tyst minut, för att minnas de omkomna arbetskamraterna.

Byggnardssnickaren Peter Ritzén berättar hur det kändes efter den tysta minuten på bygget i Växjös nya innebandyarena Fortnox Arena.

– Ja, det kändes väldigt bra, att man får tänka till och hedra dem som har försvunnit, säger han.

En byggarbetare dör varje månad
Idag hölls det en tyst minut på flera byggarbetbetsdplatser. Under de senaste 10 åren har i snitt en byggnadsarbetare dött i månaden, enligt statistik från tidningen Byggnadsarbetaren.

Fackföreningen Byggnads anser att regeringen inte gör tillräckligt för att få stopp på utvecklingen då de drar ner på resurserna till Arbetsmiljöverket. Håkan Bellenby, ombudsman på Byggnads Småland/Blekinge, saknar en exakt uppgift på hur många som har omkommit i Kronobergs län, men säger att länet varit mer förskonat än landet i övrigt.

Hård tidspress
Men faktum kvarstår, antalet dödolyckor är högt inom byggbranschen. Och Håkan Bellenby kan bara till viss del sia kring vad det beror på.

– Projekten är ganska hårt tidspressade. Det kan vara stress och att man inte alltid tänker på vad som kan hända på höga höjder eller dåliga ställningar, säger han.

Vilka är dina egna känslor en dag som denna?

– Ja, det är klart att det är alltid dystert att någon ska behöva sätta livet till och en i månaden känns ju ännu dystrare egentligen. Jag tycker att det är synd om dem och man vill ju ändå att sin pappa eller mamma ska komma hem till sina barn, så enkelt är det ju, säger Håkan Bellenby, ombudsman på byggnads Småland/Blekinge.

Ellenor Erixson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".