1 av 10
Vice ordförande Karin Lundh är glad både över den pågående utställningen och besökssiffrorna till Vandalorum. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 10
Besökarna hajar till när de nu kommer in genom Vandalorums entré. Där ligger Stina Opitz konstverk "Rum för resande". en del av utställningen "Move". Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 10
Gerd Egnell från Växjö besökte Vandalorum för andra gången. I bakgrunden "Fucking Airplanes" av Maria Heimer Åkerlund. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
4 av 10
"Easy Rider" av Stina Opitz är korsettklädd Harley Davidson. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
5 av 10
"Revival" av Stina Opitz är en klänning som sakta snurrar, doppas i lera och sen stänker leran på väggen. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
6 av 10
"Furniture och Objects" av Agne J från Kristianstad är en av de pågående utställningarna. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
7 av 10
"Furniture och Objects" av Agne J från Kristianstad är en av de pågående utställningarna. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
8 av 10
9 av 10
87-årige Sven Lundh är idégivaren till Vandalorum. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
10 av 10
Intendent Eva Thomasdotter på Smålands Konstarkiv. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
värnamo

Vandalorum vill satsa mer

Vandalorum vill få mer pengar för att kunna utvecklas
1:49 min

Det går bra för Vandalorum som nu fyller ett år. Ekonomin är under kontroll efter donationer från privatpersoner och företag, men nu måste det offentliga bidra om verksamheten ska utvecklas mer.

– Får vi inte pengarna så måste vi ju anpassa verksamheten efter kostymen, säger Karin Lundh, vice ordförande i stiftelsen. Hon vill istället se en utveckling bland annat när det gäller inriktning mot universiteten.

Regionalt intresse
Hon tycker också att Vandalorum är både ett lokalt, regionalt och nationellt intressant verksamhet och att det då borde finnas ett intresse för att utveckla verksamheten med offentliga medel.
– Hittills är det privatpersoner och företag som betalat.

Många besökare
Besöksantalet har överträffat förväntningarna när Vandalorum fyller ett år. Under de första åtta månaderna har konst- och designcentrumet besökts av cirka 50 000 personer.

Move
Vandalorum firar ett år med besökssiffror över förväntan och den spektakulära utställningen Move där bland annat två älskande jaktflygplan protesterar mot krigsindustrin, ett gigantiskt självspelande piano har bara en tangent och en snurrande klänning doppas i lera och skvätter på den vita nymålade väggen.
– Vi har fått en större publik, kostaterar Eva Thomasdotter på Smålands Konstarkiv, som huserar i Vandalorum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".