Foto: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix
Kronoberg

Dina förslag kan påverka vargens framtid

Efter den livliga debatten om varg i Kronoberg och i övriga landet öppnar Naturvårdsverket under onsdagen en webbsida för om vargen. De vill få in allmänhetens förslag inför en ny vargförvaltningsplan.

Naturvårdsverket har sedan tidigare får många synpunkter från allmänheten i vargfrågan och därför tycker Naturvårdsverket att hemsidan behövs. Hemsidan handlar i första hand om hur människor lättare ska kunna leva nära varg.

– Vi hoppas på att få in förslag på bra åtgärder inom ramen för det som rör samexistens mellan varg och människa, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket.

Hoppas på diskussion om skador från varg och rädslan för djuret
Det är under tre olika rubriker som Naturvårdsverket vill få in synpunkter från allmänheten. Dels handlar det om förslag som rör skadorna av varg. Där har det bland annat kommit in synpunkter på att de stängsel som ibland finns kring en fårbesättning måste underhållas, i flera fall har nämligen trasiga stängsel öppnat vägen för varg.

Naturvårdsverket vill också få förslag och synpunkter kring människors oro för varg. Tidigare synpunkter från allmänheten vittnar om en önskan efter mer och bättre information.

Dina åsikter kan påverka vargens framtid
Den sista biten handlar om hur Naturvårdsverket sedan ska ta tillvara på besökarnas åsikter.

Tanken är att allmänhens förslag kan komma att påverka den nya vargförvaltningsplanen genom att direkt tas in i den första versionen av planen eller bearbetas för att senare komma med.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".