Emil Estvall, Marcus Leszko och Johannes Brandt Bagge gillar inte affischerna med nationalsocialistiskt budskap. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Alvesta

Mohedabor reagerar mot rasistiska affischer

"Dumma åsikter får man hålla för sig själv"
1:30 min

Flera boende i Moheda har reagerat mot affischer med nationalsocialistisk propaganda. Affischerna sitter uppklistrade på flera platser i Moheda och på affischerna står det "Försvara Sverige" med stora bokstäver och en knytnäve slår ner på tecknade invandrare.

Bland andra Emil Estvall, och Johannes Brandt Bagge som alla går på högstadiet i Moheda.

– Det finns dumma människor och ser de detta kan de börja att tänka så, säger Emil Estvall.

– Jag tycker det är ganska fel för jag är ju inte helsvensk, säger Marcus Leszko.

– Det är väl inte bra för jag är inte rasist så jag är inte på deras sida, säger Johannes Brandt Bagge.

Affischerna som flera Mohedabor reagerat mot sitter på flera platser inne i samhället, bland annat på elskåp och de är mycket svåra att få bort. Vem eller vilka som satt upp affischerna är det ingen som vet, men det hela har polisanmälts och polisen tittar nu på anmälan.

– Det är ju svårt att ta fast några som gjort detta. Jag har ingen misstänkt för i min vänskapskrets är det ingen som har sådana här tankar. Vi försöker få bort rasism, säger Emil Estvall.

På den antirasistiska tidningen Expo säger man att organisationen bakom affischerna är uttalat nationalsocialistisk och att det är just genom flygblad och affischer de försöker sprida sitt budskap. Och Emil Estvall han vill nu att affischerna tas ner.

– Det känns fel att det ska vara där alla kan se det. Om någon har dumma åsikter får de hålla dem för sig själva.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".