Regionförbundet vill att alla kommuner i länet lämnar över färdtjänsten, men Uppvidinge vill inte det. foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Uppvidinge

Kommunen vill behålla egna färdtjänstregler

Uppvidinge vill inte ändra regler om färdtjänst
1:34 min

Regionförbundets nya striktare regler för färdtjänsten splittrar länets kommuner. Uppvidinge kommun vill behålla sitt eget regelverk, och sa därför också nej till att låta Regionförbundet ta över färdtjänsthandläggningen.

– De i vår kommun som behöver färdtjänst hade fått andra handläggare som de inte känner. Vi ville behålla närheten till de som behöver färdtjänst, säger Thomas Lindberg (C) ordförande i socialnämnden i Uppvidinge.

Växjö, Alvesta, Tingsryd och Lessebo kommuner har släppt i från sig färdtjänsten till Regionförbundet som nu vill införa nya strikta regler från första juli och höja taxorna.Men alla kommuner är inte med på tåget.

Uppvidinge, Älmhult, Markaryd och Ljungby kommuner står utanför centraliseringen och har behållit handläggningen av färdtjänsten i egen kommunal regi.

Det blir bättre socialt för de som bor i Uppvidige att handläggarna kommer från kommunen och känner till deras enskilda behov, är Thomas Lindbergs förklaring till att man vade stå utanför samarbetet med Regionförbundet.


Vad var ni rädda för när det gällde att lämna över till Regionförbundet?

– Motsatsen, något annat kan jag inte peka på. För oss var det viktigt att handläggningen skedde på hemmaplan. Nära de människor som är berörda.

Men nu vill Regionstyrelsen att även Uppvidinge och de tre andra kommunerna ska anamma de nya hårdare reglerna, så att det blir lika i hela länet. 

– Det tror jag inte vi gör, säger Thomas Lindberg.
– Om vi en gång har sagt nej till det, ska vi då omfattas av det till vissa delar, det låter ju märkligt, säger han.  

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".