Ingvar Andersson från Motorförarnas helnykterhetsförbund. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö

Alkohol och trafik i fokus

1:25 min

Varje timme kör 500 personer rattfulla och på tio år har 1000 personer dödats i trafiken på grund av alkohol. På onsdagen uppmärksammades problemen genom Trafiknykterhetens dag.

I Växjö märktes dagen vid Speakers corner. Flera organisationer var på plats, däribland Motorförarnas helnykterhetsförbund. Ingvar Andersson delade ut information och han hoppas att dagen kan ha effekt på siffrorna.

– Vi menar att man inte ska köra onykter eller drogpåverkad, inte heller åka med någon som är påverkad. Kan man stoppa någon som tänker köra ska man göra det också, säger han.

Temat för årets Trafiknykterhetens dag var musik och i Växjö underhöll Hårestorps Harmony Strings. Stämningen var trots de allvarliga frågorna god. Mona Nilsson från Kronobergs länsforum för alkohol- och narkotikafrågor. Hon bjöd förbipasserande på alkoholfria drycker.

– Här finns rött och vitt vin, många sorters cider och flera substitut för champagne, säger hon.

Antalet onyktra förare har minskat något de senaste fem åren, men mörkertalet när det kommer till drograttfylleri är stort.

Sandra Dogulasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista