1 av 5
Apotek erbjuder allergitester genom blodprov. Foto: Malin Ulfhager
2 av 5
Förberedelse inför blodprov och allergitest. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
3 av 5
Allergitest på apoteket. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
4 av 5
Lind, en en typ av bladträd som man inte brukar reagera på. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
5 av 5
Reporter Karin Avenäs tar ett blodprov. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
kronoberg

Läkare tveksam till populärt allergitest

1:44 min

Efter vårens extrema pollenhalter har det blivit rusning efter Apotekets nya allergikoll, ett prov som snabbt visar om ens blod innehåller antikroppar de tio vanligaste allergenerna. Men allergiläkare Gunilla Lindström är kritisk till testet.   

– Man riskerar att få positiva test som saknar klinisk betydelse. Vi är olika benägna att bilda antikroppar, och då kan man kanske visa allergier mot saker som man i praktiken tål, säger Gunilla Lindström, överläkare för allergisjukdomar på Växjö lasarett.

På Storgatans Apotek i Växjö har farmaceuten Anna Jansson fullt upp. Med de senaste tidens höga pollenhalter har människor som vill komma göra Allergikollen strömmat in.

- Många kommer in och undrar om de ska våga köpa hund eller katt, eller har redan fått reaktioner. De tycker att det är jättebra att det finns, med så bra tillgänglighet, säger Anna Jansson som har fått en speciell utbildning för att kunna ta provet.

Kostar 450 kronor
Testet som ska vara till cirka 98 procent tillförlitligt kostar 450 kronor. Förutom i Växjö finns det tillgängligt på Apoteket AB:s filialer i Alvesta, Ljungby och Tingsryd. Men allergiläkare Gunilla Lindström säger alltså att man kan ha antikroppar i blodet utan att faktiskt vara allergisk. Hon tycker att man istället för att ta blodprov i onödan ska besöka en vårdcentral.

– Där kostar det 150 kronor, och där kan man få det stöd och den rådgivning man behöver. Om de anser att det krävs ett blodtest så behöver man inte betala något extra för det.

"Apoteket ställer inga diagnoser"
Apotekets farmacichef Monica Hagman säger att det funnits ett enorm efterfrågan på testet bland kunderna de senaste veckorna. Hon besvarar kritiken med att Apoteket aldrig ställer några diagnoser utan bara ger vägledning.

– Det testet visar är om man har antikroppar i blodet, inte om man har en allergi eller inte. Våra specialutbildade farmaceuter är väl medvetna om det, och alla svårare fall hänvisas vidare till sjukvården, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista