1 av 2
Läraren Håkan Georgsson känner två kollegor som sade upp sina lärartjänster i onsdags. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Om några år kan det råda stor brist på behöriga lärare. Arkivbild. Foto: Scanpix
kronoberg

Var sjätte lärare har bytt jobb

1:40 min

De senaste åren har 37 500 behöriga lärare valt att byta yrke i Sverige. Det framgår av Statistiska centralbyråns alarmerande siffror. Läraren Håkan Georgsson har själv funderat på att byta bana.

– Det har jag gjort flera gånger, men just det här läsåret har jag inte haft samma arbetsbelastning som jag har haft förut. Jag trivs jättebra med mitt yrke egentligen, det är jätteroligt. Just nu vill jag inte sluta, säger läraren Håkan Georgsson, från Älmhult.

Ha känner två lärarkollegor som sade upp sig så sent som i onsdags. Anledningen är att det pratas om nedskärningar och minskade resurser i kommunen.

– Vi är uppe pågående förhandlingar och jag tror att man tar steget före och letar upp ett nytt jobb istället, säger Håkan Georgsson, lärare i Älmhults kommun.

Om läraravhoppen fortsätter är det allvarligt, Håkan Georgsson funderar på vem som då ska kunna utbilda människor till andra yrken i samhället.

Runt ett hundra lärare som är engagerade i Lärarnas fackförbund i Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge på plats i Nässjö för att kraftsamla och för att diskutera lärarnas situation. En situation med allt högre arbetsbelastning och låga löner.

Inom åtta år beräknar Statistiska centralbyrån att det kommer att råda brist på 45 600 behöriga lärare i Sverige om trenden med avhopp fortsätter.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista