Karl Larsson, Åsa Björklund och Anders Johansson är strejkvakter vid Bilprovningen i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Lugnt och stilla på Bilprovningen

Strejken känns som en principsak
1:16 min

Efter gårdagens strejkstart var det ovanligt lugnt på Bilprovningen i Växjö under torsdagen. Anders Gamberg är en av få som inte strejkar på hans jobb, eftersom han tillhör fackförbundet Ledarna.

– Det har varit ett fåtal bilar som kommit hit, men det har nog gått ut bra i media så att folk fått reda på att det är strejk. Vi som tillhör andra fackförbund eller är oorganiserade får syssla med lite service och reparation av utrustning och lite städning, säger Anders Gamberg.

De kunder som har bilar som riskerar körförbud kommer att hänvisas till andra stationer, inklusive konkurrenterna. När strejken sedan är över kommer Bilprovningen att hjälpa till att boka om tider.

– Vi skulle ju hellre vara på andra sidan vägen på vår arbetsplats och göra det vi normalt gör. Säger Åsa Björklund, strejkvakt vid Bilprovningen i Växjö för fackförbundet Unionen som tycker att fackets krav egentligen är ganska lågt ställda.

– Jag förstår inte vad man bråkar om. Efter vad jag förstår är det en ren principsak nu, men jag tror inte att det blir långvarigt. De skulle sätta sig i morgon igen och då hoppas vi att det är löst, säger hon.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".