Ader Ismail Ahmed väntar på sin familj som befinner sig i ett flyktingläger i Kenya. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
växjö

Resan som gav Ader nytt hopp

1:38 min

Ader Ismail Ahmed har väntat på sina fem barn och sin man i över två år. När Jamal Abdinour från Somaliska föreningen visade bilder på hennes barn steg hoppet om att familjen skulle kunna återförenas i Sverige.

Som förberedelse för att kunna ta emot de somalier som förväntas komma till Växjö åkte en grupp från bland annat landstinget, kommunen och Somaliska föreningen till flyktingförläggningar i Kenya.

Där vistas många av de somalier som kan komma till Kronoberg. Nu är delegationen tillbaka igen och redo att dela med sig av sina erfarenheter.

Resultatet av Kenyaresan
– Vi ville inte bara prata i siffror och antal människor. Vi ville veta saker om de riktiga människorna; hur bor de, var går barnen i skolan och vad gör de för att upprätthålla sitt dagliga leverne. Det var sådant vi ville ta reda på, säger Jamal Abdinour som åkte med som representant från Somaliska föreningen.

När han kom hem fick han genast samtal från flera somaliska familjer som ville veta hur det var med deras barn. Ader Ismail Ahmed var en av dem. I två år och tre månader har hon varit i Växjö utan sina fem barn och sin man.

Adel Ismail Ahmed fick se bilder på sina barn
De var några av dem delegationen träffade på en flyktingförläggning i Kenya. När hon fick se bilderna på barnen kände hon att möjligheten att återförena familjen kom närmare.

– Jag är jätteglad. Att Jamal fick möjlighet att åka dit gör att det nästan känns som att jag har varit där själv, säger Ader Ismail Ahmed.

Många stopp under resans gång
UNHCR, Rädda barnen, skolor och sjukhus. Det var några av de stopp som delegationen från Kronoberg gjorde under den vecka de tillbringade i Kenya. Jamal Abdinours roll var att tolka och leta reda på familjerna i de röriga flyktinglägren.

– Jag hade en viktig roll och jag tror att de erfarenheter vi fick från resan betyder jättemycket. Jag har frågat hur familjerna känner, de uppskattar verkligen vad Växjö kommun har gjort. De känner att det finns någon som bryr sig, säger han.

Föreläsning i Växjö
Jamal Abdinour planerar nu en föreläsning om resan för somalier i Kronoberg. Också barnläkare Anna Bärtås ingick i gruppen som reste till Kenya. I veckan var hon med och arrangerade en informationsdag om vård för nyanlända för anställda inom landstinget. Nu väntar planering för att lägga upp beredskap för hälsoundersökningar och vidare vård av de nyanlända.

– Många är utsatta för svåra psykiska trauman, jag tror att det blir en utmaning att hitta rätt sätt att möta somalierna där. Vi ser rätt så olika på hur man hanterar den typen av svårigheter, säger Anna Bärtås.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista