Det finns risk för att enstaka träd knäcks under nattens hårda blåst, särskilt i den västra länsdelen. Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Varning för mycket hårda vindar

1:23 min

Det kommer att blåsa hårt över Kronobergs län det närmaste dygnet. Särskilt den västra länsdelen kommer att drabbas. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

– Vinden kommer att tillta under fredagen och gå mot frisk till hård under dagen. Under natten är det risk för mycket hårda vindbyar och vi har en klass 1-varning som i först hand är utfärdad för den västra länsdelen. Då kan det handla om vindbyar på omkring 21 meter per sekund, säger Madeleine Månsson, meterolog på SMHI.

Klass 1 varning innebär att grenar och enstaka träd kan knäckas och det kan vara problem för högre fordon. Varningstypen är rent allmänt en varning för allmänheten att ta det försiktigt om man är utomhus.

– Det kan fortsätta att blåsa hårt fram till förmiddagen i morgon, men sedan kommer vinden att avta sakta men säkert under morgondagen, säger Madeleine Månsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

SMHIs varningsdefinition

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista