1 av 2
För första gången granskas arbetsmiljön ur ett kvinnoperspektiv. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Kvinnors arbetsmiljö riskbedöms i mindre utsträckning än mäns. Något so Arbetsmiljöverket vill förändra. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Kronoberg

Fler kvinnor än män far illa i jobbet

1:37 min

Stress, högt tempo och hög arbetsbelastning är några av orsakerna till ohälsa bland kvinnor. Det framgår när Arbetsmiljöverket för första gången gjort riksomfattande inspektioner på arbetsplatser utifrån ett kvinnoperspektiv.

Kvinnor är sjuka i en högre omfattning än män och vad det kan bero på och hur det kan förhindras vill Arbetsmiljöverket nu ta reda på och ta tag i. Av de 120 inspektionerna i Småland, Blekinge och Öland som gjordes tidigare i år fick 40 procent av företagen någon form av kritik och kan vänta ett återbesök inom kort.

– Generellt sätt blir man nog ganska överraskad och tagen på sängen när man börjar diskutera riskbedömningar utifrån ett kvinnoperspektiv, säger Peter Burman som är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket. Han säger att riskbedömningar utifrån ett kvinnoperspektiv är ovanliga bland arbetsgivarna.

Kvinnors höga ohälsotal kan härledas dels till att kvinnor lever under en större stress över hela dygnet med ett större ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet och planering för sociala aktiviteter.

På många arbetsplatser utför också kvinnor arbetsuppgifter som borde ses över utifrån ett genusperspektiv enligt Arbetsmiljöverket.

– Arbetsuppgifterna är väldigt uppdelade mellan män och kvinnor. Exempelvis inom lager och distributionsverksamhet, där männen ofta arbetar ute i lagret där man kanske har en ganska väl riskbedömd miljö.

Kvinnorna finns företrädelsevis inne i terminaler eller på kontoret med monotona arbetsuppgifter och statisk belastning. Arbetsmiljöverket tycker att ytterligare riskbedömningar bör göras.

– Och därför har vi ställt ett krav på det, säger Peter Burman.

Vad hoppas ni åstadkomma med det här?

– Det största syftet är att kvinnors arbetsmiljö ska förbättras på sikt och att de ska ha en bra, trygg och säker arbetsmiljö, avslutar Peter Burman som hoppas att ohälsan han jämnas ut mellan könen.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista