Att tänka på en kaktus

Som en äkta nyhetsmänniska vill man gärna ha en exklusiv nyhet. Något som ingen av konkurrenterna har. Breaking news exclusive. Då och då händer. Hos oss händer det såklart mer ofta än hos våra konkurrenter. Men ofta så följer nästan alla medier samma ström.

Jag pratade en gång inför en klass med särskoleelever. Då fick jag svara på de bästa frågorna jag någonsin har fått.

En elev ställde frågan varför TV, radio och tidning alltid har samma nyheter och jag svarade att det ofta handlar om att vi får samma pressmeddelande, samma information och tänker ungefär likadant. Vi granskar samma myndigheter och så vidare.

– Och sen är det ju så att vi människor tänker ofta på samma saker. Det vet ni väl själva? Det har väl hänt er också att ni har gått och tänkt på en sak som ni berättar för en kompis. Sen säger kompisen: Det har jag också tänkt på! berättade jag till klassen och tyckte att jag var oerhört pedagogisk.

Då svarar killen mig snabbt:

– Nej du! Ingen tänker likadant som mig. Just nu tänker jag på en kaktus!

Jag avundas den killen. Jag tror aldrig att jag har tänkt på en kaktus bara sådär utan anledning. För allt vi gör inom media måste alltid ha ett sammanhang.

Vi granskar politiker extra hårt inför ett val. Vi tar upp handel inför julen. Vi pratar bostadsfrågor på våren då det är säsong för husförsäljning och annan flytt. Vi läser kommunala handlingar inför politiska möten. Med mera. Allt ska in i ett sammanhang och några som har förstått detta är lobbyisterna.

Varje dag får vi mängder av mejl som visar på den ena undersökningen efter den andra. Och ofta sväljer vi dem. I torsdags berättade vi till exempel om elpriserna i länet och vilka som var dyrast respektive billigast. Detta efter att organisationen Nilsholgerssonresan presenterat det.

Det är inte så att det var några fel med siffrorna, men man kan undra vilka som ligger bakom organisationen och vilka som gynnas av att vi tar upp det.

Vi kan ta alla dessa dagar som är. Nu på lördag är det Växjösjöns dag. Där kan man prova på kappsegling bland annat. Jag tror aldrig att jag har sett en kappseglare någonsin på Växjösjön. Men vatten och kappsegling hänger ihop. Och för att sätta det i sitt sammanhang så kan man hitta de ett event, en happening. En dag.

Och ofta går vi på det inom media och rapporterar gladeligen. Återigen, det är inget fel med detta rent faktamässigt. Felet ligger i att vi beter oss som döda fiskar i en ström.

Inte alltid. Som sagt så har vi våra egna nyheter, de som ingen annan har och som har poppat upp likt en kaktustanke.

Jag tror att jag ska kalla dessa granskningar, nyheter, reportage för kaktusnyheter.

Tänker du på en kaktus ibland bara så där? Kan inte du dela den tanken med mig i så fall?

Hör av dig så mycket du vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef
0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".