Cornelia Hörberg pluggar just nu körkortsteori och hoppas kunna skriva till sommaren. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Kronoberg

Allt färre klarar körkortsteorin

1:24 min

Många bokar teoriprov själva utan att ha pluggat ordentligt och på det tjänar Trafikverket mycket pengar, det menar körskolelärare Benny Johnsson.

– I dagsläget är det ju så att Trafikverket är en vinstdrivande myndighet, och det är himla bra ju fler prov man säljer. Det är en ren provbutik idag, säger Benny Johnsson.

Han menar att möjligheten att boka uppskrivning privat har blivit allt mer tillgänglig och att fler och fler elever bokar själva fast de inte är redo.

– Man tar en chansning, och det kostar ju bara 220 kronor. Det är vanligt idag att folk gör både 10, 20 och 30 teoriprov, säger Benny Johnsson.

Sämst på teoriproven är killarna. Av alla prov som gjordes av en kille 2011 blev bara 50 procent godkända. För tjejerna var siffran 56 procent.

Detta kan jämföras med 2009 när 63 procent av tjejernas prov godkändes och 54 procent av killarnas. På Benny Johnssons trafikskola klarar 90 procent provet, enligt honom själv.

Där måste eleven klara alla delprov i det webbaserade övningsprogrammet innan körskolan bokar en uppskrivningstid.

Cornelia Hörberg är en av dem som valt att göra sin teori genom körskolan. Hon har hållit på med sin teori sedan i vintras och hoppas kunna skriva upp till sommaren.

– Det är väldigt mycket frågor, det gäller att man kan dem. Även om man är på internet så kommer inte samma frågor som på det riktiga provet, så det gäller att man verkligen kan, säger hon.

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista