Hundar lever farligt sommartid. Värmen, huggormar och fästingar är faror som hotar. Foto: Scanpix
Växjö

Farlig tid väntar husdjuren

1:26 min

Sommaren innebär bråda tider för Djursjukhuset i Växjö. Ormbett är den vanligaste orsaken till att hussar och mattar besöker djursjukhuset med sina husdjur när våren kommer. Men farligast är värmen.

– Värme i bilen är farligast. Det kan gå så väldigt fort. Det kan räcka att man glömmer bort att den sitter där i 20 minuter eller en halvtimme, säger Cecilia Löhnn, veterinär på Djursjukhuset i Växjö.

Huggormsbett och giftiga alger hamnar också på Cecilia Löhnns topptrelista över sommarens farligheter.

– Algförgiftning är riktigt farligt, dricker hunden för mycket giftigt vatten kan den dö ganska snabbt.

Generellt kan man säga att sjöarna nära tätorter är värst drabbade av giftiga alger. För hundägare nära Södra och Norra Bergundasjön gäller det att hålla koll. Båda sjöarna har haft stora problem med giftalger de senaste åren. Detsamma gäller Trummen och Salen i Alvesta. Växjösjön har klarat sig relativt bra. Det berättar Elin Wallquist, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

– Det görs provtagningar vid badplatserna, men det är viktigt att hålla koll själv. Ser man massa alger vid ytan är det bättre att hålla djuren borta, säger Elin Wallquist.

Att husdjuren lever farligare på sommaren beror delvis på att vi är ute och rör oss mer, men det handlar också om att farorna faktiskt blir fler. Fästingar, myggor och skärskador från picknick-rester är exempel på hot i sommarvärmen. Det gäller att ha uppsikt över sitt djur och reagera snabbt om något skulle hända. Överhettade djur måste kylas med vatten. Och om en hund eller katt blir ormbiten bör man låta en veterinär titta på bettet. Men bäst är att förebygga, Cecilia Löhnn har flera tips för en säker sommar.

– Se till så att djuren alltid har tillgång till vatten, skugga och svalka. Håll undan picknickrester och matrester och låt dem inte äta och dricka sådant du inte vet vad det är. Sen måste man ha roligt också!

Sandra Douglasdotter
sandra.douglasdotter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista