Idrottsklubbar betalar, många gånger om, tillbaka de bidrag som de får av kommunen. Det visar dn studie som studenter på Linnéuniversitetet gjort. Foto: Christine Olsson/ Scanpix
EKONOMI

"Idrotten ger mångfalt tillbaka"

6:40 min

Idrottsklubbar betalar, många gånger om, tillbaka de bidrag som de får av kommunen. Det visar den studie som tre studenter på Coaching och Sport Management på Linnéuniversitet i Växjö har gjort.

- Vi tittade på Öster och bara kostnaderna för utrustning, läger, cuper, bilresor och avgifter så hamnar vi runt 8 miljoner kronor, säger David Nilsson som tillsammans med Markus Korpinen o Niklas Skoglund har studerat vilka samhälls-ekonomiska effekter Öster har.

Om dessutom tiden omvandlas till knappt 100 kr/timmer så genereras svindlande 25 miljoner kronor tillbaka till samhälelt, bara ur Östers ungdomsverksamhet...

Sen tillkommer också pengarna som klubben lägger i skatt och sociala avgifter för bl a de anställda.

När alla desssa siffror sammaställts är ju grundfrågan: Hur mycket ger Öster tillbaka till samhället i förhållande till de kontantbidrag dom får?

- Våra beräkningar visar att Öster betalar tillbaka sina kontantbidrag med 1100%, säger David Nilsson.

Men hur är det då med en mindre föreing, som inte har flera anställda? Jo ger också tillbaka.

- Här pratar vi ju inte bara pengar utan också sociala värden som friska medborgare och all demokratikunskap som barn och ungdomar får ut av idrottande. Visst är det svårt att värdera men helt klart är att det genererar pengar till samhället, avslutar David Nilsson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista